[O1] Problem z elektryką w lewych drzwiach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Boson123
    Classic
    • 2013
    • 5

ps. warto też zainwestować po pełną osłonę silnika (ta pod spodem) też szybciej sie auto grzeje
    Zawsze staraj sie wierzyc ,ze mozna to zrobic lepiej.
  • ormik
    Classic
    • 2012
    • 35
    • Octavia II (1Z3)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam
    Jestem właścicielem OC1 z 2006r od miesiąca i wyskoczył mi ostatnio problem z elektryką w lewych drzwiach (od kierowcy). Auto posiada oryginalny zamek i alarm oraz elektryczne szyby z przodu i lusterka wraz z ogrzewaniem. Od tygodnia podczas włączania zamka z pilota zamykają mi się wszystkie drzwi poza tymi od kierowcy oraz nie świeci się dioda przy drzwiach. Zauważyłem również, że podczas blokowania drzwi od środka (przycisk w drzwiach blokujący wszystkie drzwi) również nie blokuje tylko tych drzwi (pozostałe się zamykają). W dniu dzisiejszym zauważyłem również problem ze sterowaniem lusterek-prawe lusterko działa jak należy a gdy chce ustawić lewe to wtedy też się przestawia prawe, ale jakby odwrotnie (jak przybliżam to oddala, a jak oddalam to przybliża). Dodam jeszcze, że podczas zamykania drzwi kluczem wszystkie drzwi się zamykają, ale dioda dalej nie świeci.
    Proszę o pomoc

Komentarz

• HemaN
      Classic
      • 2010
      • 27

Wydaje mi się, że masz problem z modułem komfortu, względnie z mechanizmem zamka w drzwiach kierowcy. Miałem podobne problemy w swojej Octavii, jednak mój samochód jest z 1998 roku i mam tylko centralny z kluczyka + immobiliser. W moim przypadku pomogła wymiana mechanizmu zamka na nowy. Jednak jeśli wariują również lusterka, to skłaniałbym się ku modułowi komfortu. Ewentualnie pada Ci i mechanizm zamka i silnik od lusterek.

Komentarz

• ormik
        Classic
        • 2012
        • 35
        • Octavia II (1Z3)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzięki, jutro postaram się rozebrać drzwi i zobacze.

Komentarz

• mroko
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 659
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

W drzwiach będziesz miał moduł drzwi (czarna skrzynka) z dużą kostką. Rozepnij tą kostkę i zobacz czy nie pośniedziały piny w module. Dodatkowo sprawdź wiązkę między drzwiami a słupkiem tą w gumowej osłonie. Bywa że izolacja na kablach pęka. Jest to częsta przypadłość i było o tym nie raz na forum.
          Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• jarekwarszawa
            Classic
            • 2011
            • 2

ja wczoraj zapłaciłem 100zł i kolega z skody wymienił jeden pin i już wszystko działa

Komentarz

• ormik
              Classic
              • 2012
              • 35
              • Octavia II (1Z3)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

dzięki wszystkim. W sobotę udało mi się tylko sprawdzić kable i zamek bez modułu. Niestety czasu zabrakło. Po świętach rozbiorę jeszcze raz i sprawdzę moduł i piny zgodnie z Waszymi sugestiami.
              Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Odezwę się czy udało mi się rozwiązać problem.

[ Dodano: Sob 14 Kwi, 12 17:19 ]
              Witam
              Dziękuje wszystkim za sugestie i wskazówki. Powodem problemów były piny w module w drzwiach. Było kilka pośniedziałych pinów oraz jeden przegnity/złamany. Po wyczyszczeniu i przylutowaniu nowego pinu wszystko wróciło do normy. Jeszcze raz wszystkim dziękuje i pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...